Свети Безсребреници Дамян и Козма reply

Намира се в естествена двуетажна пещера на левия бряг на р. Искър.  На първия етаж има параклис посветен на Св. Димитър, а на втория – друг наименован на светите братя Дамян и Козма.

На първия етаж в естествена апсида е изписана Богородица с медальон на Младенеца. На втория етаж е запазена сцената  Христос Еврегет (Вседържител) благославя двамата светци Дамян и Козма. Там е имало и друга сцена, която е безвъзвратно разрушена и в момента не личи какво е изобразявала. На второто ниво е и килията, която е служела за убежище на монасите. Стенописите в манастира са изпълнени на скалата чрез мазилка от глина и плява, върху която е нанесен фин слой варова шпакловка, а отгоре й са изпълнени стенописите.  Поради трудния достъп (и досега за проникване се използва алпийска техника) там все още има запазена оригинална иконопис от 14 век.

Ктиторският надпис е разположен от дясно на иконата с Христос и двамата лечители. В ограден правоъгълник се разчитат откъслечно думите „изцеление“ и „Свети Безсребреници“. Според легенда, дъщеря на турски бей била тежко болна била се излекувала от молитвите на монасите. Баща й от благодарност дарил средства за изписване на манастира.


По стените на манастира са открити единствени по рода си полихромни надписи и рисунки на кръстове.

През 60 тте години на 20 век изследователи са открили и разчели надписи – графити, които се намират в нимба на Христос Евергет. Първият от тях е от 1515 г., когато войските на Мурза Татарски опустошават цяла северна България. Жените и децата от с. Карлуково са се укрили в манастира. Монахът – игумен  Атанасий е описал това събитие в иконата.

От другата страна в нимба е подписът на бележития възрожденец и духовник епископ Софроний. През декември 1798 г., бягайки от Враца, нападната от кърджалийте на Осман Пазвантооглу, той се насочва към Черепишкия манастир. Намира го разорен, без монаси. Оттам през дълбок сняг за два дни се добира до Карлуковския манастир и отпразнува Коледните празници с братята монаси. Посещава скалните обители и оставя своя подпис в Св. Безсребреници.

В манастира при проучване са открити човешки останки, вероятно принадлежали на монасите, които са го обитавали. 

library_music