Свети Никола reply

Манастирът Свети Никола (Глигoрa) е разположен  в естествена скална ниша в местността Долни Глигóр.  До църквата са долепени от юг жилищно помещение а от север – стопанска сграда. Всички сгради са двуетажни, защото са изградени на естествен каменен праг в нишата.  Пространството, което се образува пред олтара в черквата (ниша дълбока 2 м) е използвано като крипта, където монасите са съхранявали костите на своите починали събратя.

На южната външна стена на църквата има оформени три абсидни ниши. Това място е било използвано като външен параклис към манастира.

Църквата е била изписана в два живописни слоя. Първият е точно датиран на 1360 г. Вторият слой е от края на 17 век. Предполага се, че при едно от татарските нападения манастирът е бил опожарен, след което конструкцията му е укрепена и е изписан наново.

 

Според легенда малката пещера зад църквата е била обитавана от монах-отшелник. Той се прославил с богоугодните си дела и местното население издигнало храм на това място. На около 150 м на юг от манастира на една от стените на скалния венец през 50 те години на 20 век е открит интересен надпис-графит. Годината е 1444, когато оттук на път за София и Белград минава остатъкът от войските на Владислав Ягело и Янош Хунияди. По-рано същата година в последния поход на западното християнство срещу настъпващите османски турци, в битката за варна Владислав Ягело загива и е наречен Варненчик. Янош Хунияди  предвожда остатъка от рицарската армия обратно към Белград. Монасите, които са обитавали манастира са описали това знаменателно събитие.

library_music